Lekkere wijn recepten

Pompoenpuree met pangrattato & waterkerssalade

Hoofdgerecht voor 4 personen - Voorbereiden (pompoenpuree en broodkruim): ca. 1 uur - Bereiden: ca. 5 minuten

Ingrediënten

  • 1 pompoen
  • 2 rode spaanse pepers
  • 6 ongepelde knoflooktenen
  • 4 takjes rozemarijn
  • 1,5 eetl. sinaasappelmarmalade
  • 1,5 dl sinaasappelsap
  • wokolie
  • 1 dl water
  • 1 kruidenbouillontablet
  • zout en versgemalen peper
  • 3 el olijfolie
  • 8 el verkruimeld oud witbrood
  • 2 uitgeperste knoflookteentjes
  • 100 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 4 fijngesneden bosuitjes
  • 1 zakje jonge spinazieblaaadjes
  • 1 zakje waterkers
  • 2 el citroensap
  • 4 el olijfolie
  • 1 tl mosterd
  • 1/2 el gembersiroop
  • zout en peper

Bereiden
Pompoenpuree

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Snij intussen 1 pompoen (ca. 2 kilo) in schijven, verwijder zaden en pitten.
  • Bestrijk de pompoen met wokolie. Verspreid op een bakplaat pompoen, 2 rode Spaanse pepers in stukjes (zonder zaadjes), 6 ongepelde knoflooktenen en 4 takjes rozemarijn in stukken.
  • Rooster de pompoen 45 minuten in de oven.
  • Verwarm in een steelpan 1,5 eetlepel sinaasappelmarmelade, 1,5 deciliter sinaasappelsap en 1 deciliter water.
  • Los hierin 1 kruidenbouillontablet op.
  • Doe de geroosterde pompoen en Spaanse peper in de keukenmachine.
  • Pers de gepofte knoflooktenen erboven uit.
  • Pureer de pompoen en voeg zoveel sinaasappelbouillon toe totdat een smeuïge puree ontstaat.
  • Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Houd de puree warm in de oven.

Pangrattato

  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag.
  • Voeg 8 eetlepels grof verkruimeld oud witbrood, 2 uitgeperste knoflookteentjes en 100 gram geraspte Parmezaanse kaas toe.
  • Bak de pangrattato al omscheppend goudbruin en laat op keukenpapier uitlekken.

Waterkerssalade

  • Klop 2 eetlepels citroensap, 4 eetlepels olijfolie, 1 theelepel mosterd en ½ eetlepel gembersiroop door elkaar.
  • Schep er 4 fijngesneden bosuitjes door heen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Meng 1 zakje jonge spinazieblaadjes en 1 zakje waterkers door elkaar.
  • Schep de dressing door de salade.

Serveren
Schep wat pompoenpuree op 4 warme borden. Bestrooi ruim met de pangrattato (=gebakken broodkruim) en wat fijngehakte peterselie. Verdeel de salade over de borden.

Wijn-spijs: Domaine des Cassagnoles Gascogne Gros Manseng
De fruitige, tikkeltje exotische smaak van deze tintelfrisse Gascogne combineert geweldig met de fluweelzachte, pittige pompoenpuree en knisperende, groene waterkerssalade.

  Recept downloaden

Domaine des Cassagnoles Gascogne Gros Manseng 2022

Frisdroge, intens geurende Zuid-Franse witte wijn van de druivensoort gros manseng. Heerlijk als eetlustopwekkend aperitief, maar ook prima te combineren met frisse salades of asperges.

8,5
Hamersma
2020
De Grote Hamersma: 8,5

Ooit louter grondstoffenleverancier van armagnac maar omgeschoold richting witte wijn. Geslaagd. Groene appeltjes, citrus en grapefruit. Knapperig, koket en dorstlessend wit uit het koele zuidwesten.

8,75 per fles

Vandaag besteld, dinsdag in huis
Even geduld a.u.b.